Slik monterer du ekstralys på din bil

Bil med ekstralys montert på kufanger


Med de nye reglene for ekstralys som åpnet for et fritt antall fjernlys lykter på bilen fra 01.10.18, ble det å  montere ekstralys mer aktuelt enn noen gang.  Det er nå ikke lenger satt noe maksimal lysstyrke (referansetall) eller krav om montering i par for ekstra fjernlys. Krav til E-merket godkjenning og symmetrisk montering gjelder. Disse reglene gjelder for alle biler, både lette og tunge, og du finner mer informasjon i artikkelen: Regler for ekstralys på bil – Hva er lov?
 

Det vanligste er at ekstralysene tennes samtidig som bilens originale fjernlys. I denne guiden har vi dette som utgangspunkt, og for å montere og koble til ekstralys på kjøretøyet ditt må du skaffe deg følgende:  Ekstralysbrakett og relésett. På BRT ekstralys med oransje parklys er det nødvendig med DT overganger. Vil du gjøre innkjøpet så enkelt som mulig kan du gå for et komplett ekstralyssett.

 

Stegene du må gjennom for montering av ekstralys består av
 

 1. Fjerne skiltet
 2. Montere skiltbrakett
 3. Montere ekstralys
 4. Kabling
 5. Koble relé
 6. Testing


Vi tar her utgangspunkt i
 

 

 • Drill med bits
 • Fastnøkler eller skiftenøkler
 • Avbiter
 • Strips
 • Plateskruer og skruer/bolter med gjenger, mutter og skive
 • Krympestrømpe
 • Kabelklemme / grenkontakt


1. Fjerne skiltet

Her må du fjerne både skilt og skiltholder. I dag er de fleste bilskilt montert i en skiltholder av plast. For å fjerne skiltet fra skiltholderen løsner du dekkplaten nederst som holder skiltet. Skiltholderen fjernes ved å skru ut et par skruer som er skrudd fast i støtfangeren.


Fjerning av bilskilt fra skiltholder


2. Montere skiltbrakett

For å lette jobben og få en så sikker montering som mulig, så kan man før man monterer selve festet på bilen, allerede nå montere festene til ekstralysene på holderen. Dra til skruene til festet skikkelig. En skrustikke kan gjøre det enklere ved montering. Ved behov, kan du bøye braketten lett for å få en buet form tilpasset støtfangeren. Monter så ekstralysholderen. Vær nøye med å sentrere festet og bruke tilstrekkelige skruer/bolter. Bruk gjerne plateskruer og bor gjennomgående hull i støtfangeren, for tre gjennomgående bolter med mutter. Ikke glem skivene på baksiden. Om plasten er litt myk, så gir det økt stabilitet om du har noe på baksiden. Ved behov, kan du lage nye hull i festet. Ikke glem å bruke rustfrie skruer og skiver. 
Montering av ekstralys på skiltbrakett


3. Montere ekstralys

Ved bruk av skiltholderen festes lyktene til ørene på holderen. Husk å trekk til mutter på lampen godt, og bruk støttestag i toppen av lykten ved behov. Dette bør gjøres på de fleste runde lys. Ved montering av LEDbar er dette ikke så nødvendig.

 

4. Kabling

Bruk av kabelsett: Sort og rød ledning med øye koples til batteriet og deutch kontakten plugges inn i ekstralysene. For å få styrestrøm fra fjernlyset tar du den blå ledningen fra bryteren og henter strøm fra fjernlysene. Har du lys med posisjonslys er det den hvite ledningen på bryteren som er styrestrøm. NB: har du nyere bil er det lurt å sjekke om du trenger canm8 relé for å hente ut styrestrøm til releet.

 

5. Koble relé

Ved bruk av løst relé, se skjema under.


Koblingsskjema for relé


6. Testing

Sjekk at ledninger og relé ligger uten hinder, og sjekk at på lysene er riktig innstilt. Dette bør gjøres på et verksted.