Velg hvilket tema du ønsker å lese artikler om

Artikler Bil og maskinbelysning

Nyttig å vite om fjernlys og ekstralys på bil og lastebil

02.11.2021

0

For ikke mange år tilbake snakket vi om ekstralys i form av halogenlamper som vi i dag kan flire av. Utviklingen har gått fra runde halogen fjernlys så veien om xenon som var et knallbra ekstralys for ikke mange år siden. Nå snakker vi omrent utelukkende om LED lamper i klassisk rundt design eller rette og kurvede LED-barer. Dette har skjedd på bare få år. LED teknologien utvikles stadig og gjør det nå mulig med mange flere Lux i et lysbildet som er skreddersydd til norske forhold. Nå ser vi også en utvikling der det dukker opp nye funksjoner og et utvidet bruksområdet.  

Et ekstralys oppsett tilpasset din bil og din kjøring

Ekstralys oppsett tilpasset din bil
 

Når vi snakker om ekstralys og oppgradering av fjernlys på bil og lastebil tenker vi som jobber med lys til daglig nesten utelukkende på LED lamper. Vi som har vært i bransjen i en årekke og fulgt LED teknologien fra starten kan tenke tilbake på noen utfordringer med radiostøy og ymse kvalitet av LED moduler som ikke alltid var pakket inn i et vanntett lampehus. Nå opplever vi en hverdag der radiostøy ikke eksisterer og en kvalitet på LEDene som vi for ti år siden kunne håpet på. De nyeste LED lampene leveres nå med hellimte glass og er i utgangspunktet helt tette. For å ungå kondens med væromslag er det pusteventil som sørger for å få kompensert for kald og varm lufte, slik at kondens forsvinner raskt med utlignet temperatur.

Lysbildet og lystemperatur bør vurderes før du kjøper ekstra fjernlys

De fleste av oss som kjører bil vil ha fjernlys som skal lyse langt. Det er viktig å merke seg at "langt" er et relativt begrep og vil kreve mye effekt av lampen dersom du i tillegg forventer at det skal lyset bredt. Lumary sine fjernlys har et lysbilde hvor "lyskjernen" rekker langt, og for å begrense effektforbruket i tillegg til å få godt med lys ut til sidene, er reflektoren konstruert slik at i tillegg til denne "lyskjernen" sendes det lys ut i et liggende kjegleformet til hver side. Dette gir et lyseffektivt lysbilde som krever mindre effekt av lampen og dermed gir en mindre og mer monteringsvennlig lyskilde som igjen passer bedre til moderne biler. 

Når det gjelder lystemperaturen får vi mer varierende tilbakemeldinger fra kundene. Noen ønsker et lyssterkt lysbilde med over 6000 kelvin. Andre synes dette blir litt intenst og anstrengt og foretrekker en mer behagelig lysfarge ned mot 5000 kelvin. Du må vite at lysmengen vil oppleves sterkest på 6000-6500 kelvin og oppleves redusert med en lavere lystemperatur. Her er det forskjellige meninger og hver enkelt må vurdere hva som er viktig for en selv.  

LED-bar er fremtiden innen ekstralys som fjernlys

For få år siden kalte vi et rundt fjernlys for "ekstralys". Nå har vi begynt å kalle det et "klassisk ekstralys". Vi er sikre på at det runde ekstralyset vil bestå i fremtiden i en hvis grad på personbil og i en stor grad til lastebil. Vi som er i bransje vet at LED-baren har kommet for å bli og vil ta det meste av markedet på ekstralys i personbil og varebilsegmentet i fremtiden.  Her kan du se et utvalg moderne LED-barer.

LED-bar kan skreddersys til omtrent alle personbiler. Du kan velge mellom flere festealternativer:

 • Skiltbrakett som har eksistert i mange år.
 • Enkle sidebraketter som festes under den originale skiltplaten og inn i endene på LED-baren. Den kan integreres i fronten på nyere biler. Dette gjør ekstralyset mer annonymt og integrert i fronten på nyere biler.
 • Grillbrakett som festes med klammer helt inn i bilens ramme. Denne løsningen er aktuell for innfelling i bilens grill eller for store og tunge LED-barer.
 • De fleste LED-barer leveres nå med braketter som kan endevendes og skyves langs hele LED-barens lengde.
 • Takmontering er et godt alternativ for lysentusiastene, ok ikke minst på pickup og varebiler.

Nye integrerte funksjoner som utvider bruksområdet

Vi har i flere år tilbudt våre kunder LED-barer og klassiske ekstralys med posisjonslys. Først kom det hvite posisjonslyset, og så kom det oransje posisjonslyset. Nå har vi også fått blinkende posisjonslys og varsellys i ett og samme lys. Velger du et ekstralys med dual posisjonslys med eller uten blinkende lys, må du vite at dette stort sett ikke er tillatt på offentlig vei. Vi pleier alltid å opplyse om dette i produktbeskrivelsen på hvert enkelt produkt.

Varsellys som tilleggsfunksjon i ekstralys

Et stadig økende antall LEDbarer kommer nå med integrerte varsellys som er godkjent til bruk som varsellys. Vi er i en bransje der våre kunder ser etter økonomiske og besparende løsninger. Takket være innovative løsninger blir dette mulig. Våre kunder som jobber på og langs vei har tydelig gitt positive tilbakemeldinger på besparelse på innkjøp, men også på montering av utstyret. Det kan være lurt å merke seg at selv om et varsellys er godkjent, er det ikke dermed sagt at det er tillatt å bruke. Bruk og riktig bruk av varsllys har vi skrevet om her.

Adaptive fjernlys har kommet for å bli på nye biler

Adaptive fjernlys på bil er siste generasjon av hovedlykter som har dynamisk skyggelegging av lysbildet for å unngå blending av møtende trafikk. Dette er en helt genial løsning. Pr. i dag er det ikke lov med mer enn to nærlys på et kjøretøy. Dette begrenser og gir ikke rom for denne funksjonen i ekstralyset pr i dag. Funksjonen er allerede på markedet i ekstralyssegmentet, men er fortsatt på et tidlig stadiet med litt ymse erfaringer. Så lenge det heller ikke er lovlig med ekstralys på nærlys er ikke dette noe vi tilbyr våre kunder. 

Moderne og avanserte biler buker avansert styrestrøm som kan hentes ut 

Mange vil undre seg over hvordan et ekstralys skal kunne bli styrt når bilen styrer det originale fjernlyset ut i fra avstand til møtende trafikk. Dette blir løst med å hente Canbus signal som er det interne "dataspråket" i bilen og dette gjøres så om til et styrestrømsignal som igjen styrer et trasisjonelt lysrele. Her er det flere løsninger som kan brukes. Vi har samlet det tilbehøret som vi mener er det mest brukervennlige på markedet i dag her.

 

 

 

 

 

 

 

Les mer om utviklingen av ekstralys frem til dagens moderne fjernlys på bil og lastebilVis mindre...

Slik monterer du ekstralys på din bil

24.02.2021

0


Trinn for trinn guide til hvordan du monterer ekstralys på din bil. Fjerning av skiltet, montering av skiltbrakett, montere ekstralys, kabling, koble relé og testing.

Montering av ekstralys på bil og maskin

Med de nye reglene for ekstralys som åpnet for et fritt antall fjernlys lykter på bilen fra 01.10.18, ble det å  montere ekstralys mer aktuelt enn noen gang.  Det er nå ikke lenger satt noe maksimal lysstyrke (referansetall) eller krav om montering i par for ekstra fjernlys. Krav til E-merket godkjenning og symmetrisk montering gjelder. Disse reglene gjelder for alle biler, både lette og tunge, og du finner mer informasjon i artikkelen: Regler for ekstralys på bil – Hva er lov?
 

Det vanligste er at ekstralysene tennes samtidig som bilens originale fjernlys. I denne guiden har vi dette som utgangspunkt, og for å montere og koble til ekstralys på kjøretøyet ditt må du skaffe deg følgende:  Ekstralys, brakett og relésett. På BRT ekstralys med oransje parklys er det nødvendig med DT overganger. Vil du gjøre innkjøpet så enkelt som mulig kan du gå for et komplett ekstralyssett.

 

Stegene du må gjennom for montering av ekstralys består av
 

 1. Fjerne skiltet
 2. Montere skiltbrakett
 3. Montere ekstralys
 4. Kabling
 5. Koble relé
 6. Testing


Vi tar her utgangspunkt i
 

 

BRT 7 tommer ekstralyssett

For å gjøre jobben så smidig som mulig anbefaler vi å ha følgende verktøy og installasjons-materiell tilgjengelig ved montering av ekstralysene:
 

 • Drill med bits
 • Fastnøkler eller skiftenøkler
 • Avbiter
 • Strips
 • Plateskruer og skruer/bolter med gjenger, mutter og skive
 • Krympestrømpe
 • Kabelklemme / grenkontakt


1. Fjerne skiltet

Her må du fjerne både skilt og skiltholder. I dag er de fleste bilskilt montert i en skiltholder av plast. For å fjerne skiltet fra skiltholderen løsner du dekkplaten nederst som holder skiltet. Skiltholderen fjernes ved å skru ut et par skruer som er skrudd fast i støtfangeren.


Fjerning av skilt på bil


2. Montere skiltbrakett

For å lette jobben og få en så sikker montering som mulig, så kan man før man monterer selve festet på bilen, allerede nå montere festene til ekstralysene på holderen. Dra til skruene til festet skikkelig. En skrustikke kan gjøre det enklere ved montering. Ved behov, kan du bøye braketten lett for å få en buet form tilpasset støtfangeren. Monter så ekstralysholderen. Vær nøye med å sentrere festet og bruke tilstrekkelige skruer/bolter. Bruk gjerne plateskruer og bor gjennomgående hull i støtfangeren, for tre gjennomgående bolter med mutter. Ikke glem skivene på baksiden. Om plasten er litt myk, så gir det økt stabilitet om du har noe på baksiden. Ved behov, kan du lage nye hull i festet. Ikke glem å bruke rustfrie skruer og skiver.


Montering av skiltbrakett på bil


3. Montere ekstralys

Ved bruk av skiltholderen festes lyktene til ørene på holderen. Husk å trekk til mutter på lampen godt, og bruk støttestag i toppen av lykten ved behov. Dette bør gjøres på de fleste runde lys. Ved montering av LEDbar er dette ikke så nødvendig.

 

4. Kabling

Bruk av kabelsett: Sort og rød ledning med øye koples til batteriet og deutch kontakten plugges inn i ekstralysene. For å få styrestrøm fra fjernlyset tar du den blå ledningen fra bryteren og henter strøm fra fjernlysene. Har du lys med posisjonslys er det den hvite ledningen på bryteren som er styrestrøm. NB: har du nyere bil er det lurt å sjekke om du trenger canm8 relé for å hente ut styrestrøm til releet.

 

5. Koble relé

Ved bruk av løst relé, se skjema under.


Koblingsskjema for kobling av rele


6. Testing

Sjekk at ledninger og relé ligger uten hinder, og sjekk at på lysene er riktig innstilt. Dette bør gjøres på et verksted.

Les komplett guide til montering av ekstralys på bilVis mindre...

Slik monterer du LEDbar på bil

03.09.2020

0


Ønsker du å montere en eller flere LEDbarer på bilen din? I dette innlegget tar vi for oss de mest vanlige måtene å montere LEDbar på bilen.

Slik monterer du LEDbar på bil

Ønsker du å montere en eller flere LEDbarer på bilen din? I dette innlegget tar vi for oss de mest vanlige måtene å montere LEDbar på bilen, og disse er som følger:
 

 • LEDbar på skiltbrakett
 • LEDbar innfelt i grill
 • LEDbar monter på kufanger

 

Montere LEDbar på skiltbrakett

Den aller enkleste og mest vanlige måten å feste en LEDbar på bilen er ved bruk av skiltbrakett. En skiltbrakett består av en plate med festepunkter for lyktene, hvor denne platen skjules bak registreringsskiltet ved montering. Skiltbrakettene kommer i ulike lengder og med ulikt antall festepunkter slik at du kan finne en optimal løsning for din LEDbar. Skulle det derimot vise seg at festene på braketten ikke passer overens med ønsket LEDbar, kan det benyttes alternative festebraketter eller en tilpasset LEDbar. Hele vårt utvalg av braketter finner du under installasjons-materiell, og lysbraketter. LEDbarer inkludert komplette sett klar til montering finner du under bil- og maskinbelysning og LEDbar. Ved å gå for løsningen med montering av LEDbar på skiltbrakett får du en enkel og fleksibel løsning med et stilrent resultat. En skiltbrakett kan vendes med feste-ørene opp eller ned under skiltet. Dette gir deg muligheten for å montere LEDbaren stående over skiltet, eller hengende under skiltet. Ved montering på skiltplate er det vanlig å montere en rett LEDbar modell. Kurvet modell kan også velges om det passer til fronten på bilen.
 

LEDbar montert på skiltplate til bil


LEDbar innfelt i grill

Ønsker du et enda mer stilrent resultat ved montering av LEDbar kan du gå for innfelling i grillen. Dette er den mest diskret metoden og LEDbaren blir tilnærmet usynlig når du ser på bilen. Et annet aspekt ved denne monteringen er at det blir vanskeligere for uvedkommende å demontere LEDbaren. Ulempene ved innfelling i grillen er at det er en mye mer tidkrevende jobb og det kan fort vise seg at hele fronten på bilen må av for å få festet LEDbaren. Her bør en derfor være noe mer kyndig eller sette bort jobben til et autorisert verksted slik at jobben blir profesjonelt utført. Denne metoden kan derfor også bli mye mer kostbar. På noen biler vil det være naturlig å felle inn to LEDbarer. Ved innfelling i grill kan man også øke lengden på LEDbaren der det er plass. Man får også mulighet for å velge rett eller kurvet modell for å oppnå best mulig tilpasning til bilen.


LEDbar innfelt i grill på bil

 

LEDbar monter på kufanger

En mulighet på kjøretøy med kufanger er å benytte denne til montering av LEDbar(er). Den vanligste løsningen for montering er bruk av lysterklemmer, men også andre fester er mulig å benytte. Ved å feste LEDbar på kufanger får du en stilig løsning som har blitt mer og mer populær. Har du en bred kufanger kan du gjerne montere to LEDbarer side om side.


LEDbar montert på kufanger til bil

 

Muligheter, regler og montering

Som du ser er det mange muligheter for å montere bedre/mer belysning på bilen din, og vi har presentert noen av de over. En komplett oversikt over våre LEDbarer er tilgjengelig på denne siden, og du er selvsagt velkommen til å kontakte oss for hjelp til valg av lys og monteringsmuligheter. Vil du vite mer om regler for ekstralys kan vi anbefale guiden vår: Regler for ekstralys på bil – Hva er lov?

Les mer...Vis mindre...

4 kjappe om ekstralys

19.02.2020

0


Nye regler for ekstralys på kjøretøy ble innført 1. oktober 2018. Dette åpnet blant annet opp for å kunne installere sterkere og bedre lys, og ta i bruk ny lysteknologi. Her får du svar på 4 vanlige spørsmål rundt bruk av ekstralys. For en grundigere gjennomgang av dette temaet kan du sjekke ut vår guide om ekstralys på bil.

1. Er det noen grense på hvor mange ekstralys man har lov å bruke?

Nei, det  er nå ingen begrensninger på antall fjernlys-lykter, så lenge de ikke er til sjenanse for føreren. Det vil si at man ikke blender seg selv ved å bruke for mye lys eller feil vinkel/plassering på lysene. Reglene gjelder for alle biler, både lette og tunge.

 

2. Er det fritt frem å bruke ekstralys slik man selv ønsker?

Nei, siden dette er fjernlys skal de blendes ned når man møter andre kjøretøy. Det er derfor viktig at de kobles korrekt for å unngå farlige situasjoner. Feil bruk av lys kan gi bøter på inntil 2000 kr.

 

3. Kan man plassere ekstralysene hvor man vil på kjøretøyet?

Nei, alle lykter som monteres må monteres symmetrisk, sett i lengderetningen. Dersom man kun monterer en enkelt LED-planke skal denne monteres midt på bilen.

 

4. Er det krav om å bruke godkjente lykter?

E-merking av fjernlys er fortsatt et krav som det var tidligere, men det er ikke lenger noen øvre grense for referansetall eller antall. Ekstralys montert på et kjøretøy må være godkjent iht. ECE R112 for å kunne bli montert på et kjøretøy lovlig.

Klikk her for å se endringen i forskriften.

 

Med dette håper vi du ble litt klokere, men lurer du fremdeles på noe rundt bruk, montering eller kjøp av ekstralys? Ta kontakt med oss så hjelper vi deg gjerne!

 

Vi i JDD Utstyr har et av landets største utvalg av LED ekstralys, fjernlys til bilen, lysbjelker og lyskastere. Vårt utvalg strekker seg fra små lykter som passer perfekt på biler og mindre kjøretøy, til lys som egner seg på lastebil, traktor og andre større maskiner.

 

Se utvalget vårt av ekstralys her!

Les mer...Vis mindre...

Lazer - LEDbar og fjernlys

12.11.2019

0


Britiske Lazer er verdensledende innen lys til kjøretøy og tilbyr LED teknologi i verdensklasse. JDD er veldig stolt over å tilby produkter fra Lazer. Her får du rå kvalitet med 5 års garanti og egenskaper svært få på markedet kan matche. Alle Lazer LED lyktene er godkjent for bruk på offentlig vei i Norge.

Lazer - Linear serien

Lazer Linear Elite serien representerer det ultimate innen lavprofil LED ekstralys til bil og er godt egnet der det er begrenset med plass, grunnet sitt slanke design. Disse lampene kan f.eks plasseres i grillen på bilen din. Med kombinert lysbilde passer serien også ypperlig for deg som kjører på mye varierte veier. Her kan du se alt av Lazer Linear serien.

 

Lazer - ST Evolution serien

Det unike med ST Evolution serien er den høye effekten i lampen, samt det sømløse designet. Lysbilde til ST Evolution serien er klassifisert som kombo (kombinert), og her får du både i pose og sekk med imponerende kastelengde og bredde på lyset. Her kan du se alt av Lazer ST Evolution serien.

 

Lazer - Triple-R Elite serien

Det råeste med Lazer Triple-R serien er de utrolige lumen tallene når bredden på lysbjelkene har så beskjedne mål. Med spot lysbilde gir Triple-R Elite serien en imponerende kastelengde som passer ypperlig for deg som kjører lengre strekninger og trenger mye lys fremover. Her kan du se alt av Lazer Triple-R serien (Standard og Elite).

 

Tilbehør til Lazer lamper

Her finner du det du trenger av tilbehør til de ulike Lazer produktene, samt alt av Lazer lykter.

 

Om Lazer - High performance lightning

Lazer ble grunnlagt i 2010 og har siden vært en av verdens markedsledende aktører for belysning til biler, og helt i spissen når det kommer til LED – teknologi. Lazer produktene er i dag anerkjent verden over for sin høye kvalitet og ytelse.

 

Lazer LED - Det råeste innen bilbelysning (Video)

 


Anerkjente LED lamper innen motorsport

Lazer lampene har blitt svært anerkjent innen motorsport og produktene er derfor også designet for å tåle ekstreme påkjenninger. Fra begynnelsen var motorsportmarkedet raskt ute med å ta i bruk Lazer-produkter, med noen av de største navnene innen racing på listen. I det første produksjonsåret var Lazer-produktene nominert til tre priser innen internasjonal motorsport, inkludert Most Innovative New Motorsport product 2012. Siden da har flere og flere lag og sjåfører gjort overgangen til Lazer. Et eksempel er det høyprofilerte partnerskapet med ledere i både WRC (M-Sport) og World Endurance (Toyota Motorsport) serien. Lazer belysning er også godt kjent innen arrangementer som Dakar Rally og King of the Hammers, som bevitner at byggekvaliteten og robustheten til Lazer lykter er ledende. Det er nettopp denne kvaliteten, tilliten og troverdigheten du som kjøper får med når du investerer i Lazer sine LED barer og fjernlys til ditt kjøretøy. JDD Utstyr er en stolt leverandør av denne serien og her får du virkelig kvalitet for pengene! 

 

Slik monterer du LED ekstralys fra Lazer

Alle ekstralys i Lazer ST og Triple-R serien leveres med senterbrakett som standard. Denne robuste senterbraketten muliggjør fleksibel montering av Lazer-lykter over eller under et monteringspunkt, med frihet til å vinkle lyktene opp / ned og til venstre / høyre. Alle ekstralys i Linear serien leveres med rustfrie sidebraketter i stål som supplerer den slanke og lave profilen på lyktene. Ytterligere monteringsalternativer er tilgjengelige, inkludert sidebrakett, senterbrakett, Link brakett til lysbjelker og støttestag. Av annet tilbehør finnes spredelinse med gult glass, samt ledningsnett. Monteringsanvisning for samtlige Lazer LED ekstralys er tilgjengelig i tillegg til offisiell video (engelsk) som viser hvordan du kobler Lazer lykter til et kjøretøy med Canbus-system, ved å benytte CanM8 Highbeam.

 

Canbus installasjon

 

Les mer om Lazer LEDbar og fjernlysVis mindre...

LEDbar og fjernlys i verdensklasse fra Lazer

11.10.2019

0


Lazer er en kjent produsent av LED ekstralys lokalisert i Storbritannia, og leverer noe av det beste innen bilbelysning. Virksomheten baserer seg på prinsippene om å tilby LED-teknologi i verdensklasse til kundene sine innen motorsport, 4×4 / Pick-Up og tuning, kommersielle så vel som industrielle kjøretøy.

Om Lazer

Siden oppstart i 2010 har den britiske produsenten Lazer Lamps Ltd stått i spissen for LED-teknologi, brakt teknologi i verdensklasse til kundene sine og i prosessen satt standarden innen bilbelysning. Ved å kombinere råskapen fra motorsportens verden og nødvendige kjøretøystandarder for offentlig bruk, har Lazer posisjonert seg som ledende innen sitt felt. Den britiske fabrikken håndterer alle aspekter rundt produktutvikling og montering, samt kvalitetskontroll og testing i samsvar med UNECE Conformity of Production requirements. Denne enhetlige utførelsen er avgjørende for å fullt ut kunne spore og ha kontroll på produksjonsprosessene fra ende til annen.
 

Lazer-ST8_Eurofighter


Lazer LED fjernlys

Alle Lazer lyktene benytter seg av LED-teknologi med høy ytelse og klasseledende reflektorsystemer designet for å maksimere lyseffekten i kjøre-, hybrid- og langdistansestrålemønstre. Lyseffekten optimaliseres kontinuerlig gjennom dynamisk stasjonsmodulering som regulerer drivstrømmen til lysdiodene med tanke på lyktens miljø- og termiske forhold. Lyktene har 5 års garanti (2 år for Utility serien) og er bygget for å vare. JDD Utstyr er stolte over å tilby et bredt utvalg ledbar fra Lazer.
 

Lazer-Evolution-ST6_Defender


Linear serien representerer det ypperste innen lavprofil LED-belysning. Den omfattende Triple-R-serien bruker boost-optikk for å gi utrolig kastelengde. ST serien leverer et bredt strålemønster (driving beam), mens Utility-serien bruker de nyeste lysdiodene med høy tetthet for eksepsjonell arbeidsbelysning.

 

Lazer Linear Elite

Lazer Linear Elite serien representerer ganske enkelt det ultimate innen lavprofil LED ekstralys til bil. Linear Elite gir forbløffende resultater og er optimalisert for hverdagsbruk i Nordisk klima. Denne serien med LEDbar er godt egnet der det er begrenset med plass i f.eks. grillen på bilen, grunnet sitt slanke design. Serien er konstruert for å gi de beste aerodynamisk fordelene i høy fart og ikke minste et tidsriktig design.
 

 


Hva gjør Lazer Linear Elite så bra?

Lazer linear elite leverer utrolige lumen tall og solid kastelengde, i tillegg til å ha utrolig fin bredde i lysbildet. 3W-LED modulene som benyttes er de samme som brukes i Lazer sine 2018 WRC belysningsløsninger. Som eksempel leverer Lazer Linear-18 Elite ufattelige 12150 lumen og nesten en kilometer lang kastelengde. Selv om de tekniske spesifikasjonene til Linear Elite ser rå ut på papiret, er det gjennom fremskritt i materiale- og elektronikkdesign at Linear Elite virkelig skiller seg ut. Spesielt er den vakuummetalliserte høyreflektivitetsoptikken nøye designet og konstruert ved hjelp av det nyeste CAD-design og simulerings-programvare. Dette har sørget for overlegen lysfordeling ute på veien, hvor dette virkelig betyr noe. En redusert vertikal spredning gjør at mer lys kan ledes til sidene av veien, mens lysstyrkens høye intensitet sikrer misunnelsesverdig avstandsbelysning framover.
 

Kombo lysbilde – Det perfekte fjernlyset for Norske forhold

Et kombinert lysbilde passer ypperlig for deg som kjører på mye varierte veier. Den imponerende kastelengden sikrer deg overlegen sikt fremover, mens bredden hjelper deg å få lyset godt inn i svingen og oversikt langs veibanen. Dette er den perfekte kombinasjonen for et fjernlys.

 

Lazer Triple-R Elite-3

Lazer Triple-R Elite-3 er 3. generasjon av dette utrolige fjernlyset, og denne LEDbaren overlater ingenting til tilfeldighetene. Her dras det nytte av oppgraderte lysdioder og optikk, som er av samme type som benyttes i LAZER sin satsing på 2018/19 WRC belysningsløsninger.


 


Hva gjør Lazer Triple-R Elite-3 så bra?

Det råeste med Lazer Triple-R serien er de utrolige lumen tallene når bredden på lysbjelkene har så beskjedne mål. Som eksempel yter den minste Triple-R Elite LED baren hele 4510 lumen med en fysisk bredde på kun rett over 200mm. Målet med Lazer Triple-R har vært å designe, konstruere og produsere det ultimate innen fjernlys. Den valgte 5000 Kelvin fargetemperaturen har vist seg å være en behagelig lys-temperatur i mørket, i tillegg benyttes en CAE optimalisert kjøleribbe som sørger for et elektronisk termisk styringssystem som sørger for fullt lysutbytte under alle temperaturforhold.

 

Spot lysbilde

Et spot lysbilde gir deg en imponerende kastelengde som passer ypperlig for deg som kjører lengre strekninger og trenger mye lys fremover. Du får også nok spredning til at grøftekantene lyses opp.

 

Lazer ST Evolution

Lazer ST Evolution-serien med ECE-godkjente kjørelys med høy ytelse benytter oppgraderte LED og de nyeste komponent-teknologiene kombinert med avansert elektrisk design og material løsninger. Resultatet er overlegen ytelse og pålitelighet optimalisert for rekkevidde og spredning av lys. Skal du ha det råeste av en godkjente Lazer lykt er det toppmodellen i serien, ST12 Evolution som gjelder.

 

 

Hva gjør Lazer ST Evolution så bra?

Med et sømløst lavprofil-design er den nye ST Evolution-serien ikke bare enklere å montere, men også mer motstandsdyktig mot smuss, snø og is-akkumulasjoner, og det moderne designet er garantert å løfte utseendet på enhver moderne bil. Et annet unikt moment med ST-serien er den høye effekten i lampen.

 

Kombo lysbilde

Lyktens lysbilde er klassifisert som kombo (kombinert), og her får du både i pose og sekk med imponerende kastelengde og bredde på lyset. Den valgte 5000 Kelvin fargetemperaturen har vist seg å være en behagelig lystemperatur i mørket.

 

Les mer om LEDbar og fjernlys fra LazerVis mindre...

Dette må du vite før du velger arbeidslys

30.08.2019

0


Lumen, Kelvin, Candela og Lux er alle begreper vi må forholde oss til når vi snakker om egenskaper til lykter og pærer. For at du skal kunne velge et produkt som passer for ditt bruk, bør du vite hva disse begrepene betyr.

Høsten nærmer seg og det blir mørkere ute for hver dag som går. Det betyr at det er tid for å tenke på nye investeringer i arbeidslys. Vi i JDD Utstyr har et av markedets største og beste utvalg innen bil- og maskinbelysning og du finner garantert et arbeidslys som passer ditt behov. Det kan imidlertid være vanskelig å vite hvilket arbeidslys du skal velge i havet av alternativer, hva som er forskjellene på de ulike typene og hvordan man tolker spesifikasjoner som Lumen, Candela, Kelvin, lysvinkler og lignende. I denne bloggposten har vi samlet informasjonen du trenger for å gjøre et godt valg.

 

Lysvinkel – Hva må du tenke på?

Når du velger arbeidslys bør du tenke gjennom hvor stor lysvinkel du har behov for. Velger du belysning med altfor bred lysvinkel kaster du bokstavelig talt bort lyset. Et meget godt valg for komplett belysning kan være å benytte seg av scenebelysning som gir et jevnt og flott 120 grader lysbilde og supplere med flood / spot lykter med ønsket lysvinkel. Dette i kombinasjon gir deg et flott lys rundt selve maskinen i tillegg til arbeidsområdet.

 

Hvorfor du bør velge LED

Ved å velge LED arbeidslys får du mye bedre lysutbytte enn med halogenlamper. Halogen lyser bra når den er ny, og avtar gradvis ettersom reflektoren bli brent og gulner. Dette gjelder til dels Xenon arbeidslys også. LED lamper er kjent for ekstrem lang levetid, de bruker kun en brøkdel av strømmen for å yte samme lysmengde sammenlignet med andre typer, de tåler vibrasjoner og andre påkjenninger på en veldig god måte og holder seg i lysstyrke. Med andre ord – perfekt for norske forhold!

 

Slik bedømmer du egenskapene til et arbeidslys

Lumen, Kelvin, Candela og Lux er alle begreper vi må forholde oss til når vi snakker om egenskaper til lykter og pærer. For at du skal kunne velge et produkt som passer for ditt bruk, bør du vite hva disse begrepene betyr.

 

Hva er Lumen?

Lumen er en avledet SI-enhet for lysfluks (lysstrøm), det vil si for den lysmengden som per tidsenhet stråler ut fra en lyskilde. Et høyere lumen-tall betyr mer lys. Symbolet for lumen er lm. Tidligere var det vanlig å bruke Watt for å fortelle hvor kraftig en lyskilde var, men med dagens LED teknologi som bruker betydelig mindre strøm enn halogen og xenon, er det lumen vi benytter. Dette er fordi LED ofte kan gi forskjellige mengder lumen pr. watt. Hvor stor lysmengde du trenger avhenger av hvor stort området som skal lyses opp. Skal du lyse opp hele arbeidsplassen trenger du nok kraftige lamper med opp mot 5500 lumen, mens 1000-1500 lumen holder i massevis dersom arbeidslyset skal brukes på et lite område.

 

Rå Lumen og effektive Lumen – Hva er forskjellen?

Det er helt vanlig at produsent oppgir lumen-spesifikasjoner på LED lyktene og pærene sine i “rå lumen”. I tillegg kan du oppleve at det står angitt et lavere tall i “effektive lumen”. Rå lumen er diode-produsentens spesifikasjoner for hvor mye lys en diode under optimale forhold kan produsere. Dette er en verdi som er uoppnåelig i bruk og “effektive lumen” er verdien en bør forholde seg til som den faktiske mengden lys som lykten produserer. En grei ting å være klar over er at dette er en av begrepene det jukses en del med når det kommer til de billigste «kina-lampene».

 

Hva er Kelvin?

Kelvin er SI-enheten for temperatur, men benyttes også for det som kalles “fargetemperatur”. I tillegg benyttes Kelvin for å uttrykke et temperaturintervall eller en temperaturdifferanse. Symbolet for kelvin er K. Ved en lavere Kelvin-verdi vil lysfargen være gulere, mens ved høyere verdi vil lysfargen være blåere. De fleste arbeidslys og LED-produkter generelt vil ha en fargetemperatur på 6000K som vil oppfattes som tilnærmet dagslys for oss.

Skala for fargetemperatur


Anleggsmaskinførere foretrekker ofte å ha noen lamper med gulere lys, det vil si lavere fargetemperatur, for å få et godt dybdesyn i mørket. Vi tilbyr Lumary Rotate 50 arbeidslys med 4250 Lumen og en fargetemperatur på 4800K. Dette er et arbeidslys som gir deg et varmt hvitt og behagelig lys til planering ol, som minner litt om fargebilde tilsvarende de gamle halogenlampene. Siden dette er en LED lykt får du derimot alle fordeler som LED innebærer, med lysfarge tilsvarende halogen.
 

Sammenligning av arbeidslys med 4000K og 6000K fargetemperatur


Hva er Candela?

Candela er en målenhet for lysstyrke, og en av grunnenhetene i SI-systemet. Symbolet for candela er cd. Én candela er fastsatt som lysstyrken i en gitt retning fra en kilde som sender ut monokromatisk lys med en frekvens på 540 GHz (540 · 1012 hertz), og en utstrålt effekt i den gitte retningen på 1/683 watt per steradian. Enklere forklart kan vi si at verdien forteller hvor kraftig lyset er rett frem, og er direkte relatert til kastelengde. Høyere Candela er lik lengre kastelengde.

 

Hva er Lux?

Lux er måleenhet for illuminans (belysningsstyrke/ lysintensitet). Den er definert som lysfluksen (lysstrømmen) mot en flate dividert med arealet av flaten. Symbolet for lux er lx. 1 lux er det samme som 1 lumen spredt over en flate på 1 kvadratmeter.

 

IP-tetthetsgrader

IP-systemet (fra engelsk International Protection eller Ingress Protection) er et system for å angi kapslingsgraden til elektrisk utstyr, det vil si utstyrets beskyttelse mot inntrenging av faste gjenstander og vann. Kapslingsgraden angis med bokstavene «IP» etterfulgt av to sifre hvor det første sifferet angir utstyrets beskyttelse mot inntrengning av faste gjenstander for eksempel støv, eller beskyttelse for solide objekter. Det andre sifferet angir utstyrets beskyttelse mot skadelig inntrengning av vann. Det er i tillegg lagt til 9K, som betyr at produktet skal tåle høytrykkspyling med varme. Dersom det ikke finnes noe krav til utstyrets beskyttelse mot noen av kategoriene erstattes sifferet med «X».

 

Tabell for IP støvtetthetsrating

Første siffer
 

Siffer Beskyttelse av utstyret mot faste partikler Beskyttelse av personer mot farlige deler med
0 Ingen beskyttelse Ingen beskyttelse
1 Større enn 50mm Store kroppsdeler
2 Større enn 12,5mm Finger, 12,5 mm diameter
3 Større enn 2,5mm Verktøy, 2,5 mm diameter
4 Større enn 1mm Tråd, 1 mm diameter
5 Støvbeskyttet Beskytter støv som kan skade produkt/innmat
6 Støvtett Komplett beskyttelse mot støvgjennomtregning

 

Tabell for IP vanntetthetsrating

Andre siffer
 

Siffer Beskyttelse mot inntrengning av vann Detaljer
0 Ingen beskyttelse Ingen beskyttelse
1 Vertikale drypp Vertikale drypp skal ikke ha skadelig virkning
2 Vertikale drypp ved helning opp til 15° Vertikale drypp skal ikke ha skadelig virkning når utstyret har helningsvinkel opp til 15° i forhold til vertikallinjen
3 Dusj / regn Dusj/regn mot kapsling i en vinkel opp til 60° i forhold til vertikallinjen skal ikke ha skadelig virkning
4 Sprut fra alle kanter Sprut (kraftig dusj/regn) mot kapsling fra alle kanter skal ikke ha skadelig virkning
5 Spyling fra alle kanter Spyling (fra slange/dyse) mot kapsling fra alle kanter skal ikke ha skadelig virkning
6 Kraftig spyling fra alle kanter Spyling (fra slange/dyse) mot kapsling fra alle kanter skal ikke ha skadelig virkning
7 Kortvarig neddykking i vann Ingen skadelig virkning ved kortvarig neddykking i vann (15 til 100 cm i inntil 30 minutter)
8 Varig neddykking Ingen skadelig virkning ved varig neddykking i vann under betingelser spesifisert gjennom avtale mellom kunde og produsent av utstyret

 

Fukt i lykter

I vårt nordiske klima er det ikke til å unngå at det oppstår fukt i lykter. Det henger sammen med at temperatur og fuktighet kan variere veldig. Ingen lykt uansett vanntetthetsgrad / kapslingsgrad kan forhindre all form for fukt, men vi vil forklare hvorfor dette oppstår og når det sees på som et problem.

 

Hvorfor kommer det fukt og dugg i lykter?

Luft opptar mer vanndamp jo høyere temperaturen er. Dette måles i relativ luftfuktighet, der 100% er maksimal fuktighet i luften på den aktuelle temperaturen. Når luften ikke kan oppta mer fuktighet, sier man at luften er mettet. Senkes temperaturen når luften er mettet, vil den overflødige fuktigheten bli skilt ut som væske, små duggdråper eller kondens. For å fjerne problemet med kondens må en redusere vanninnholdet i luften, eller øke temperaturen igjen. Dersom temperaturen stiger igjen vil luften ta tilbake den tidligere avgitte fuktigheten og dugg og fukt forsvinner igjen. Temperatursvingninger og høy luftfuktighet gir ofte kondens på innsiden av lykteglasset. Dette skyldes at lykteglasset ikke absorberer varme og kulde og skifter derfor temperatur raskt.

 

Når er fukt et problem?

Fukt og mindre kondens som oppstår som nevnt over sees på som normalt og er ikke noe å bekymre seg for. Fukt blir først et problem når det oppstår større mengder kondens eller vann i lykten, kondensen har da gått over i dråper som kan sees i glasset på lykten som da kan påvirke lyktens funksjon. Er du usikker kan du selvsagt kontakte oss og legge ved bilde av lykten slik at vi kan følge opp på best mulig måte.

 

Les alt du trenger å vite før du velger arbeidslysVis mindre...

Regler for ekstralys på bil – Hva er lov?

15.10.2018

0


Med nye regler for ekstralys åpnes det for et fritt antall fjernlys lykter på bilen fra 01.10.18. Fra samme tidspunkt er det ikke lenger satt noen maksimal lysstyrke (referansetall) eller krav om montering i par.

Nye regler for ekstralys

Med nye regler for ekstralys åpnes det for et fritt antall fjernlys lykter på bilen fra 01.10.18. Fra samme tidspunkt er det ikke lenger satt noen maksimal lysstyrke (referansetall) eller krav om montering i par for ekstra fjernlys. Reglene gjelder for alle biler, både lette og tunge. Med bakgrunn i at moderne nærlys gir mye bedre effekt enn tidligere, blir overgangen fra fjernlys til nærlys ikke så krevende for førerens syn. Derfor åpner vi nå for å tillate mer fjernlys som vil kunne bidra til å gjøre både myke trafikanter og dyr mer synlige på mørke veistrekninger, uttaler samferdselsminister Jon Georg Dale (Regjeringen). Med endringene får vi i Norge i praksis samme regler for ekstralys som i Sverige.

 

Bruk og montering av lys

Å ikke bruke lysene på bilen riktig kan forårsake farlige situasjoner. Man kan blende andre bilister ved å ha for mye lys slik at de ikke ser trafikkbildet og farlige situasjoner, og man kan selv miste nattsynet ved å ha for mye lys på bilen på en gang. Feil bruk av lys kan gi bøter på inntil 2000 kroner. Mange moderne biler har begrenset plass til å montere ekstra lys, og den beste løsningen blir ofte LED-planke. Nå er det tillatt å montere en slik. Tilsvarende er det greit å montere tre lykter, hvis det er det du ønsker og har plass til. Siden dette er fjernlys skal de blendes ned når man møter andre kjøretøy, det vil si at de må kobles korrekt. Det er heller ikke fritt frem hvor de plasseres. Lyktene skal ikke være til sjenanse for føreren. Monteres det lykter eksempelvis på taket, kan en få en situasjon hvor en selv blir blendet som fører av egne lys. En må derfor passe på at lyktene er plassert på et hensiktsmessig sted. Utover dette er det ingen begrensninger på antall.

 

Symmetri

Alle lykter som monteres må monteres symmetrisk, sett i lengderetningen. Monteres kun en enkelt LED-planke skal denne monteres midt på bilen.

 

Regler for nærlys

Bil med nærlys på


Ved nærlys og kjørelys skal personbiler ha to lykter foran som gir hvitt eller gult kjørelys. Som kjørelys kan du benytte nærlys, nærlys med redusert spenning og andre godkjente lykter. Du kan bruke nærlys og fjernlys samtidig, men ikke nærlys sammen med tåkelys. Tåkelys skal i all hovedsak kun benyttes i tåke.

 

Regler for fjernlys

Bil med fjernlys på


De nye gjeldende reglene etter 1.10.2018 har ikke begrensninger på fjernlysene. E merking av fjernlys er fortsatt et krav som det var tidligere, men det er ikke noen øvre grense for referansetall eller antall.

Klikk her for å se endringen i foreskriften

 

Regler for parkeringslys

Bil med parklys på


Personbiler kan kun ha to parkeringslys som brukes samtidig. Parkeringslys skal brukes når bilen står parkert, for eksempel langs veikanten for av- eller pålessing. Bakgrunnen for at parkeringslys brukes er at andre trafikanter skal få et varsel om at bilen er parkert.

 

Regler for kurve- og tåkelys

Bil med tåkelys på


Kurve- og tåkelys skal i utgangspunktet brukes ved tett tåke, eller på spesielt svingete og uoversiktlige veistrekninger. Dette lyset kan benyttes som kjørelys om dagen når det er lyst, men skal da ikke brukes sammen med nærlys. Kurve- og tåkelysene skal være koblet over egen bryter og slik at de ikke kan lyse uten at parkeringslys, baklys og skiltlys samtidig er tent. Du kan ikke ha mer enn 2 tåkelys.

 

Regler for ettermonterte bremselys

Ettermonterte bremselys, inkludert den høytsittende typen, skal lyse kontinuerlig ved aktivering. Ettermonterte bremselys som blinker eller på andre måter forstyrrer medtrafikanter er ikke tillatt.

 

Godkjente lykter

Husk at alt lovlig lysutstyr skal være merket med «E» eller «e», som vil si godkjent iht. ECE eller EEC. Ekstralys montert på et kjøretøy må være godkjent ihht. ECE R112 for å kunne bli montert på et kjøretøy lovlig. Har du en relativt ny bil med adaptive lykter som selv styrer lysmengden, er det viktig at ettermonterte lykter blir fullintegrert mot bilens systemer.

 

Roterende, blinkende gult lys

Roterende eller blinkende gult lys er tillatt der kjøretøy brukes på en slik måte som strider mot trafikkreglene eller annen uvanlig måte. Eksempler kan være ved bred last, saktegående kjøretøy eller veiarbeid i eller ved vei.

 

Blått lys

Bruk av blått lys er ikke tillatt.

 

*Referansetall forklaring

Referansetall er et tall som viser hvor mye lux dine lykter har på en gitt avstand (25m) og maks lux skal være 480. For å gjøre det litt enklere har man fått referansetall på lyktene. For eksempel er en lykt merket referansetall 17,5, så er det 17,5% av total tillatt lux. En vil ikke få typegodkjent en lampe som overstiger 50% i referansetall. Den enkleste måten å se om en lampe er godkjent er å se om den har et referansetall. Selv om vi nå i Norge ikke lengre har en øvre grense på referansetall må fortsatt ekstralys være typegodkjent. Om en lykt er typegodkjent etter ECE R112, skal den alltid ha et referansetall.

 

Begreper og måleenheter som omhandler lys

 • Lysfluks: Betegner hvor mye lys som sendes fra en lyskilde. Symbol: Φ. Måleenhet: Lumen (lm).
 • Lysstyrke: Forteller hvordan lysfluksen fordeler seg i rommet. Det er dette som er grunnenheten for lys i SI-systemet. Symbol: I. Måleenhet: candela (cd).
 • Belysningsstyrke: Forteller hvor mye lysfluks som treffer et areal. Symbol: E. Måleenhet: Lux (lx).
 • Lysutbytte: Betegner lysfluksen i forhold til effekten som er tilført en lyskilde. Måleenhet: lumen/Watt.
 • Luminans: Forholdet mellom den lysstyrken som treffer øyet og flaten av lyskilden eller den flaten som reflekterer lyset. Vi kan si at luminans er lystetthet, og den måles i cd/m².

 

Se utvalget vårt av ekstralys her

 

Les alt du trenger å vite om regler for ekstralysVis mindre...

Lys for arbeid og kjøring i mørket

0

God belysning er kritisk på denne tiden av året, derfor har vi fylt opp lageret med arbeidslys og varsellys til alle formål. 

 

Vær godt rustet for arbeid og kjøring i mørket. Arbeidslysene fra JDD Utstyr vil gjøre at du ser lysere på hverdagen.

Se lyst på mørketida

Vær godt rustet for arbeid og kjøring i mørket. Arbeidslysene fra JDD Utstyr vil gjøre at du ser lysere på hverdagen. -Vi selger mye arbeidslys og varsellys gjennom hele året. Det er noe vi selger mest av, forteller Johan Dag Drange og Åshild Vatne Drange fra JDD Utstyr. Vi er godt inne i høsten. Mørke preger flere av timene gjennom døgnet. Trenger du arbeidslys som gir deg god sikt og som gjør arbeidshverdagen enklere, er det garantert at du vil finne noe hos oss i JDD Utstyr.

 

Bredt utvalg

Vi har et stort utvalg av arbeidslys og varsellys i vår nettbutikk, og har blant landets beste utvalg på arbeids- og varsellys. Møter du biler eller lastebiler med blinkende varsellamper på toppen eller traktor med ekstra godt lys, er det mulig lysene kommer fra oss i JDD Utstyr. -Vi har kunnskap hvis du skulle trenge hjelp med produktene. Vi leverer kvalitet og til konkurransedyktige priser, sier Johan Dag Drange og Åshild Vatne Drange.

 

Produkter

Varesortimentet er utvidet med en ny modell arbeidslys på hele 80W effekt. Disse lysene kan brukes på traktor, skurtreskere, gravemaskin, hjullaster, dumper, borerigg, vals, lastebil og kraner. Dette arbeidslyset beskrives som “et av vårt arbeidslys vi er stolte av å tilby til de profesjonelle.” Dette er, med andre ord, et arbeidslys som kan brukes de aller fleste plasser. Et annet alternativ er arbeidslys som leverer 40W effekt. Det er lite og lett og blant de kraftigste i markedet målt mot effekt. – Dette er produkter som vi selger til bedrifter over hele landet. Bedriftene driver i all hovedsak innen transport, bygg, anlegg og landbruk. Vi selger også til privatpersoner, sier Johan Dag Drange.
 

Traktor med skikkelig arbeidslys montert

Les hele artikkelen om lys for arbeid og kjøring i mørketVis mindre...

Arbeidslys og ekstralys, hva bør du velge?

0


Bil og maskinbelysning. JDD Utstyr har et stort utvalg av arbeidslys og ekstralys til bil og maskiner. Vi har nå samlet alt av lys under kategorien Bil og maskinbelysning. for å gjøre valgene lettere og mer oversiktlig for våre kunder. Arbeidslys. I denne kategorien er det arbeidslys for opplysning av nærområdet rundt maskinen eller som arbeidsbelysning.

Bil og maskinbelysning

JDD Utstyr har et stort utvalg av arbeidslys og ekstralys til bil og maskiner. Vi har nå samlet alt av lys under kategorien Bil og maskinbelysning. for å gjøre valgene lettere og mer oversiktlig for våre kunder.



Arbeidslys

I denne kategorien er det arbeidslys for opplysning av nærområdet rundt maskinen eller som arbeidsbelysning på biler. Når du velger arbeidslys bør du ikke velge mer lys vinkel enn du har behov for. Kort fortalt så «hiver» du vekk lyset hvis du har for bredt lysbilde. Med LED får du mye bedre lysutbytte enn en halogenlampe gir. Halogen lyser bra når den er ny, og avtar gradvis ettersom reflektoren bli brent og gulner. LED holder seg i lysstyrke.

 

Lystemperatur

Desto høyere lystemperatur du velger, desto blåere lys får du tilbake. Blått lys gir en følelse av dagslys, og vil oppleves som bedre lys enn en tilsvarende lampe med lavere lys temperaturer. Anleggsmaskinførere foretrekker ofte å ha noe lys med gulere lys, det vil si lavere lystemperatur, for å få et godt dybdesyn i mørket.

 

DURIN arbeidslys

JDD Utstyr AS er distributør av DURIN arbeidslys i Norge. Dette er høykvalitetsprodukter som har ubetinget 5 års garanti for både privat og bedriftskunder. DURIN leverer også marine lys. Med dette har vi et komplett utvalg til våre kunder som verdsetter sikkerheten med å kjøpe kvalitet. Durin har et produktutvalg som strekker seg fra små lamper og opp til de aller kraftigste lampene som er på markedet.

 

LED du sparer penger på

Vi har samlet rimelige lamper i denne kategorien. Vi i JDD Utstyr ønsker å gi kunden valget om du ønsker en kvalitetslampe med markedets beste kvalitet og garanti, eller om du vil velge en lampe som er rimelig med fokus på pris. Store entreprenørfirmaer kjøper i hundrevis av vårt bestselgende arbeidslys artikkel nr: L12. Her får du ett bra lysutbytte til en veldig behagelig pris. Som entreprenørene sier så får disse lampene stå i fred for tyver på maskinene og bilene. I denne kategorien lønner det seg å kjøpe hele pakkninger.

 

Ekstralys

Ekstralys er en kategori som også inkluderer langlys til alt av kjøretøy, også de som ikke kjører på offentlig vei.
Skal du ha ekstralys til bilen din, da må du belage deg på at de fleste av våre lamper ikke er godkjent til bruk på offentlig vei.

Du kan lese regelverket om belsyning her: Regelverk fra Lovdata.

Du vil finne vårt utvalg under kategorien Ekstralys som inneholder mange E merket og godkjente lykter.
Under LED langlys for fjernområdet ligger det mange LED lykter som brukes som ekstralys.

 

LEDbar

Våre LEDbarer har vi i kombi lysbilde opp til 100w. over 100w kan du velge om de skal lyse opp nærområdet, eller i fjernområdet. Vi har også en serie LEDbar som er kurvet. Kurven gjør at den passer bedre i fronten på en bil. Det er viktig å merke seg at lysbildet ikke blir påvirket av kurven. Denne serien leveres med Combi beam som innebærer at det er LED diodene i senter som lyser opp fjernområdet.

Les mer om arbeidslys og ekstralysVis mindre...

Bøter på inntil 2000 kroner for bruk av feil lys

0


Å ikke bruke lysene på bilen riktig kan forårsake farlige situasjoner. Man kan blende andre bilister ved å ha for mye lys slik at de ikke ser.

Bruk av lys, lux og referansetall

Å ikke bruke lysene på bilen riktig kan forårsake farlige situasjoner. Man kan blende andre bilister ved å ha for mye lys slik at de ikke ser trafikkbildet og farlige situasjoner, og man kan selv miste nattsynet ved å ha for mye lys på bilen på en gang. Feil bruk av lys kan gi bøter på inntil 2000 kroner.

 

Nærlys


Ved nærlys og kjørelys skal personbiler ha to lykter foran som gir hvitt eller gult kjørelys. Som kjørelys kan du benytte nærlys, nærlys med redusert spenning og andre godkjente lykter.

 

Fjernlys


Ved bruk av fjernlys skal personbiler ha to eller fire lykter som gir hvitt eller gult fjernlys, dvs. at det i de fleste tilfeller er tillatt å montere to ekstra fjernlyslamper forutsatt at ikke den samlede lysstyrken blir for høy, maks 480 LUX. Ved å legge sammen *referansetall på lyktene må ikke dette overskride 100%.

 

Parkeringslys

Bil med parkeringslys på


Personbiler kan kun ha to lykter foran som gir hvitt parkeringslys. Parkeringslys skal brukes når bilen står parkert, for eksempel langs veikanten for av- eller pålessing. Bakgrunnen for at parkeringslys brukes er at andre trafikanter skal få et varsel om at bilen er parkert.

 

Kurve- og tåkelys

Bil med kurvelys på


Kurve- og tåkelys skal i utgangspunktet brukes ved tett tåke, eller på spesielt svingete og uoversiktlige veistrekninger. Dette lyset kan benyttes som kjørelys om dagen når det er lyst, men skal da ikke brukes sammen med nærlys. Kurve- og tåkelysene skal være koblet over egen bryter og slik at de ikke kan lyse uten at parkeringslys, baklys og skiltlys samtidig er tent.

 

*Referansetall forklaring

Referansetall er et tall som viser hvor mye lux dine lykter har på en gitt avstand og maks lux skal være 480. For å gjøre det litt enklere har man fått referansetall på lyktene. For eksempel er en lykt merket referansetall 17,5, så er det 17,5% av total tillatt lux. Den totale referansen på din bil må ikke overskride 100. Man legger sammen bilens originale referansetall, som ofte ligger på rundt 50, med to ekstralykter med  f.eks 17,5 i referansetall. Da får mann en total referanse på 85. Et slikt oppsett ville blitt godkjent på en teknisk kontroll, men hadde du heller brukt 2 stk lykter med referansetall på 37,5  hadde du fått en total referanse på 125, og oppsettet ditt vil være utenfor maks tillatt lux og ikke blitt godkjent i en teknisk kontroll.

Les mer om bruk av lys, lux og referansetallVis mindre...

Arbeidslys og ekstralys

0


Nå er høsten kommet og det blir mørkere ute for hver dag som går. Her hos oss i JDD Utstyr er salget av lys godt i gang, både av ekstralys, varsellys og arbeidslys. Vi har ett av Norges største utvalg av arbeidslys.

Finn dine arbeidslys og ekstralys hos JDD Utstyr

Nå er høsten kommet og det blir mørkere ute for hver dag som går. Her hos oss i JDD Utstyr er salget av lys godt i gang, både av ekstralys, varsellys og arbeidslys. Vi har ett av Norges største utvalg av arbeidslys. Meningen med det store utvalget er at de forskjellige lysene brukes på forskjellig måter. Noen skal lyse opp arbeidsområdet nær maskinen, mens andre skal kunne lyse opp arbeidsområder lenger unna. Det er også forskjellige lykter som passer på de forskjellige traktorer, maskiner og biler. Noen passer firkantet, noen runde og andre ovale lykter, og noen må til og med ha sidemonterte lykter for at det skal bli perfekt. JDD Utstyr leverer alle disse lyktene med stort spenn innen design, ytelse og pris. Vi ønsker at alle skal kunne finne lys som passer hver enkelt i vår nettbutikk. JDD Utstyr har stort fokus på kvalitet og alle produktene som ligger ute i nettbutikken har gått gjennom en nøye kvalitetstest. Det er derfor vi selger de fleste lamper fri for radiostøy på DAB+.

 

Bil- og maskinbelysning

Hjullaster som brøyter snø

I nettbutikken vår finner du alle arbeidslysene under fanen som heter BIL OG MASKINBELYSNING. Under her igjen får du en rekke valg, som for eksempel LED arbeidslys, LEDbar, ekstralys og brøytelys. I hver av disse kategoriene finner du flere lykter du kan velge blant, både i styrke, design og pris. Når du velger arbeidslys bør du ikke velge større lysvinkel enn du har behov for, men husk at med LED får du mye bedre lysutbytte enn en halogenlampe gir. Halogen lyser bra når den er ny, men avtar gradvis ettersom reflektoren bli brent og gulner. LED holder seg i lysstyrke. Desto høyere lystemperatur du velger, desto blåere lys får du tilbake. Blått lys gir en følelse av dagslys, og vil oppleves som bedre lys enn en tilsvarende lampe med lavere fargetemperaturer.

 

Varmt hvitt arbeidslys

Fargetemperatur skala

 

Her vises to lamper, 4000 Kelvin til venstre og 6000 Kelvin til høyre.

Sammenligning av arbeidslys med fargetemperatur 4000K og 6000K


Anleggsmaskinførere foretrekker ofte å ha noen lamper med gulere lys, det vil si lavere fargetemperatur, for å få et godt dybdesyn i mørket. Dette har JDD Utstyr tatt konsekvensene av og vi har allerede fra i høst begynt å selge et DURIN lys på 50W med hele 6900 Lumen som har et fargebilde tilsvarende de gamle halogenlampene. Dette er et arbeidslys som gir deg et varmt hvitt og behagelig lys til planering ol. Denne lampen har en fargetemperatur på 4000K som er tilnærmet en litt brukt halogen arbeidslampe i farge, bare at dette er LED og gir mye mer lumen enn halogen gir. Det geniale her er at lysfargen tilsvarer halogen, men en har lysmengen og levetiden til et LED lys.

 

Durin arbeidslys

Durin arbeidslys

JDD Utstyr AS er distributør av DURIN arbeidslys i Norge. Dette er høykvalitetsprodukter som har 5 års garanti for både privat og bedriftskunder. DURIN leverer også marinelys. Med dette har vi et komplett utvalg til våre kunder som verdsetter sikkerheten med å kjøpe kvalitet. DURIN har et produktutvalg som strekker seg fra små lamper og opp til de aller kraftigste lampene som er på markedet.

 

LED sett du sparer penger på

LED sett arbeidslys du sparer penger på

Vi har samlet rimelige lamper i denne kategorien. Vi i JDD Utstyr ønsker å gi kunden valget om du ønsker en kvalitetslampe med markedets beste kvalitet og garanti, eller om du vil velge en lampe som er rimelig med fokus på pris. Store entreprenørfirmaer kjøper i hundrevis av våre bestselgende arbeidslys i denne kategorien. Her får du bra lysutbytte til en veldig behagelig pris. Som entreprenørene sier så får disse lampene stå i fred for tyver på maskinene og bilene. I denne kategorien lønner det seg å kjøpe i større kvantum. Selv om prisen er lav har vi sikret disse lampene for radiostøy på DAB radioen din. Dette, samt høykvalitets LED er en viktig forskjell fra våre konkurrenter som selger tilsynelatende like lamper. Hos oss skal du være sikker på at kvalitet står i høysetet. Vi sikrer kvaliteten for deg.

 

 

Les mer om ekstralys og arbeidslysVis mindre...

Rigging av Valtra N174 Versu Smart Touch

0


DD Utstyr har vært med å rigge opp JDD Maskin sin helt nye Valtra N174 Versu Smart touch. Denne traktoren er helt ny i Norge.

Valtra traktor rigges med det beste fra JDD Utstyr

JDD Utstyr har vært med å rigge JDD Maskin sin helt nye Valtra N174 Versu SmartTouch. Denne traktoren er helt ny i Norge. Når den kom til oss var ikke typegodkjenningen klar før noen dager etter levering. Da grep vi sjansen i JDD Utstyr og spekket trektoren med de råeste arbeidslysene, ryggekamera og varsellysene. Legg merke til de to kraftige ExtremeLED V1030 oppe på taket i fronten.

Traktoren var bestilt med glødelamper fra fabrikk. Vi satte på 6 stk Durin L1050B45 framme og bak på hytta, i tillegg monterte vi to Durin L1050B10 oppe under taket for å få arbeidslysene til å lyse langt frem over panseret. Valtra har virkelig prøvd å gjøre det vanskelig for oss med å bruke sidemonterte braketter. Dette løste vi enkelt med å bruke brakett 62-2. Da fikk vi også muligheten til å sette en lampe på toppen, og en på siden.

 

Les mer om rigging av ValtraVis mindre...

Nå blir det mer fleksible regler for ekstralys på bil

0


Mer fleksible regler som blant annet åpner for å kunne installere sterkere og bedre lys, og bruk av ny lysteknologi på bil, gjelder fra 01.10.18.

I Norge er vinteren lang og mørk, og flere har ytret ønske om mulighet for å montere bedre lys på bilen sin. Mange av henvendelsene har særlig gått på maksimumskrav til lysstyrke og kravet om at ekstralys skal være montert parvis. Derfor ønsker Samferdselsdepartementet mer fleksible regler som blant annet åpner for å kunne installere sterkere og bedre lys, og bruk av ny lysteknologi. De nye reglene som åpner for et fritt antall ekstra fjernlyslykter på bil gjelder fra 01.10.18. Fra samme tidspunkt er det ikke lenger satt noen maksimal lysstyrke eller krav om montering i par for slike ekstra fjernlys. Reglene gjelder for alle biler, både lette og tunge. Med bakgrunn i at moderne nærlys gir mye bedre effekt enn tidligere, blir overgangen fra fjernlys til nærlys ikke så krevende for førerens syn. Derfor åpner vi nå for å tillate mer fjernlys som vil kunne bidra til å gjøre både myke trafikanter og dyr mer synlige på mørke veistrekninger, uttaler samferdselsminister Jon Georg Dale (Regjeringen). Med endringene får vi i Norge i praksis samme regler som i Sverige.

Les mer...Vis mindre...