4 kjappe om ekstralys

Nye regler for ekstralys på kjøretøy ble innført 1. oktober 2018. Dette åpnet blant annet opp for å kunne installere sterkere og bedre lys, og ta i bruk ny lysteknologi. Her får du svar på 4 vanlige spørsmål rundt bruk av ekstralys. For en grundigere gjennomgang av dette temaet kan du sjekke ut vår guide om ekstralys på bil.

 

1. Er det noen grense på hvor mange ekstralys man har lov å bruke?

Nei, det  er nå ingen begrensninger på antall fjernlys-lykter, så lenge de ikke er til sjenanse for føreren. Det vil si at man ikke blender seg selv ved å bruke for mye lys eller feil vinkel/plassering på lysene. Reglene gjelder for alle biler, både lette og tunge.

2. Er det fritt frem å bruke ekstralys slik man selv ønsker?

Nei, siden dette er fjernlys skal de blendes ned når man møter andre kjøretøy. Det er derfor viktig at de kobles korrekt for å unngå farlige situasjoner. Feil bruk av lys kan gi bøter på inntil 2000 kr.

3. Kan man plassere ekstralysene hvor man vil på kjøretøyet?

Nei, alle lykter som monteres må monteres symmetrisk, sett i lengderetningen. Dersom man kun monterer en enkelt LED-planke skal denne monteres midt på bilen.

4. Er det krav om å bruke godkjente lykter?

E-merking av fjernlys er fortsatt et krav som det var tidligere, men det er ikke lenger noen øvre grense for referansetall eller antall. Ekstralys montert på et kjøretøy må være godkjent iht. ECE R112 for å kunne bli montert på et kjøretøy lovlig.

Klikk her for å se endringen i forskriften.

Med dette håper vi du ble litt klokere, men lurer du fremdeles på noe rundt bruk, montering eller kjøp av ekstralys? Ta kontakt med oss så hjelper vi deg gjerne!


Vi i JDD Utstyr har et av landets største utvalg av LED ekstralys, fjernlys til bilen, lysbjelker og lyskastere. Vårt utvalg strekker seg fra små lykter som passer perfekt på biler og mindre kjøretøy, til lys som egner seg på lastebil, traktor og andre større maskiner.

Se utvalget vårt av ekstralys her!

JDD-Bloggen